martes, 27 de enero de 2009

2- HISTÒRIA

L'enginyeria genètica té una llarga història. Per arribar al què sabem avui en dia hem necessitat un llarg camí de canvis i descobriments.

 Al 1966 es va desxifrar el codi genètic complet de l'ADN.
 Al 1972, es va crear la primera molècula d'ADN recombinada al laboratori.
 Al 1973 van tenir lloc els primers experiments de l'enginyeria genètica, en el què els gens d'una espècie són introduïts en organisme d'una altra i funcionen correctament.
 Al 1975, Daniel Nathams, Werner Arber i Hamilton O. Smith, van descobrir els enzims de restricció, fet que dóna pas a poder investigar molt més sobre l'ADN.
 Al 1976 es va fundar a la Genetech, a EE.UU, la primera empresa d'enginyeria genètica.
 Al 1977, mitjançant tècniques de l'enginyeria genètica, es va fabricar amb èxit una hormona humana en una bacteria.
 Al 1978, van passar 2 fets molt importants: es va clonar el gen de la insulina humana, i Daniel nathams, Werner Arber i H.O. Smith van guanyar el premi Nobel per la seva descoberta dels enzims de restricció, data clau per fer oficial l'inici de l'enginyeria genètica.
 Al 1982, es va aconseguir crear el primer ratolí transgènic. I a més a més, insertant el gen de l’hormona del creixement de la rata en òvuls de rata fecundada.
 1982, es produeix insulina utilitzant tècniques d’ADN recombinat.
 1983, s’inventa la tècnica PCR, que permet replicar gens específics ràpidament.
 1986, s’autoritzen les proves clíniques de la vacuna contra l’hepatitis B obtinguda mitjançant l’enginyeria genètica.
 1990, primer tractament amb èxit mitjançant la teràpia gènica en nens amb trastorns immunològics (“nens bombolla”). Es posen en moviment nombrosos protocols experimentals de teràpia gènica per intentar curar malalties cancerígenes i metabòliques.
 1997, Clonació del primer mamífer, una ovella anomenada “Dolly”.

Durant segles s’han produït modificacions dels éssers vius, plantes i animals a través de l’anomenada genètica clàssica. Ara bé, quan aquesta genètica ja no es produeix a l’atzar sinó que és induïda al laboratori, es parla d’enginyeria genètica moderna.

No hay comentarios:

Publicar un comentario